İmar Planı Ne Demektir?
Bir Alanda yapılacak olan imar (bayındırlaştırma) uygulamalarının detaylarını veren haritalara İmar Planı denir. İmar planı, yapı adaları, yollar ve genişlikleri, nüfus yoğunluğu, yapılaşma şartları ve bunun gibi alanın kullanımını belirleyecek bir çok kararı belirler. Nüfusu 10.000’i geçen yerlerde imar planı yapılması zorunludur, 10.000’in altında kalan yerlerde ise yapılması yerin belediyesince karar verilir.
İmar Plan Çeşitleri
Planlar, aşağıdaki hiyerarşiye göre sıralanır.
Buna göre sıralama şu şekildedir.
- Mekânsal Strateji Planı,
- Çevre Düzeni Planı,
- Nazım İmar Planı,
- Uygulama İmar Planı
1/1000 Uygulama İmar Planı Nasıl Yapılır?
Nazım imar planı hususlarına göre tasarlanan imar planları, kadastro durumu ve hazır haritalar üzerinde yapılır. Yapıların imar planlarındaki, olması gereken ve istatistiksel olarak belirlenmiş plan çizimleri 1/1000 uygulama olarak adlandırılır.
1/1000 imar planları, tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak yapılır. Nazım imar planı esaslarına göre çizilen imar planlarıdır. Bölgelerin yapı adalarını, yoğunluk ve düzenlerini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını gösterecek şekilde hazırlanan raporlara, 1/1000 uygulama planı deniliyor.
İmar planı yapım aşamaları 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda yer alan 8. maddede konu ile ilgili hükümle açıklanır. 1/1000 ölçekli uygulama planlarında bölge planları;
-
- Sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini,
- Yerleşmelerin gelişme potansiyelini,
- Sektörel hedefleri,
- Faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını
1/1000 Uygulama Planı İçerikleri Nelerdir?
Belirlemek üzere hazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet Planlama Teşkilatı yapmaktadır. Yahut belirlenen niteliklerde yaptırmaktadır.
İmar planları oluşturulurken; Nazım imar planı ve uygulama imar planları dahil edilir. Bu iki plan tamam ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluk sağlanarak belediyelerce yapılan planlardır.
Belediye sınırları içerisinde kalan yerlerin, nazım planlar ve uygulama planlarıyla alakalı yapılan planlardır. Yapılan planlar belediye meclisinde onaylanarak yürürlüğe giriyor. Onay tarihinden itibaren bir ay süre ile ilan ediliyor. Belediye başkanlığınca, gerekli prosedürler dahilinde 15 gün içerisinde kesin karar bağlanıyor.
İdarelerin görevleri dahilince belediye başkanlığı, mülki amirlikler yapılan imar planının tamamını ya da bir kısmını kopyalar. Yöntem olarak kitapçıklar halinde de çoğaltarak belirlenen ücret karşılığında isteyenlere verebilmektedir.
Nazım İmar Planları Nasıl Hazırlanır?
1/1000 uygulama imar planı nasıl yapılır sorusu için nazım planlarından bahsetmek gereklidir. Nazım imar planları, 1/1000 planların temelini oluşturur. Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan ve arazi parçalarının;
- Genel kullanış biçimlerini
- Başlıca bölge tiplerini
- Bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını
- Gerektiğinde yapı yoğunluğunu,
- Çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini
- Ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü
Gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen planlardır. Nazım imar planı, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan planlardır.
İmar planları, görevli idare tarafından doğrudan ya da ihale suretiyle yaptırabilir. Aynı zamanda İller Bankası Genel Müdürlüğüne yetki verilmesiyle de yaptırılabilir. Plana Esas Dair Yönetmeliğin 14. Maddesi uyarınca imar planları hazırlanır.
Kaynak: https://www.hepsiemlak.com/emlak-yasam/emlak-rehberi/emlak-terimleri-sozlugu/imar-plani-nedir-imar-plani-cesitleri-nelerdir
İmar Planı haricinde imar planlarında gösterilen şu terimleri de bilmek gerekmektedir;
GABARİ
Yeni yapılacak olan bir binanın, imar planında belirlenen azami yüksekliği (binanın kaç katlı olacağı) anlamına gelmektedir. Maksimum yükseklik değeri, belirli kısıtlamalar çerçevesinde belirlenir. Gabari sınırlaması için, ilgili belediyeler belirli kriterler çerçevesinde kararlarını vermektedir. Arazi alanı, yükseklik, eşdeğer gibi kriterler arsaya inşa edilecek yapıların yükseklikleri konusunda verilecek kararları etkilemektedir.
KAKS/Emsal
“KAKS” Kat Alanı Kat Sayısı kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. KAKS, bir diğer adı ile emsal, bir binanın kat alanı kat sayısını ifade eder. Kat alanlarının toplamının, toplam arsa alanına göre en fazla ne kadar oranda olabileceği anlamına gelmektedir. Kısaca arsa üzerine yapılabilecek net inşaat alanını belirtir. Emsal ile aynı anlama gelmektedir. Bir arsanın alanı ile imar planı üzerinde yer alan kaks değerini çarparak o arsaya yapılabilecek maksimum net metrekare inşaat alanı hesaplanabilir.
TAKS
“TAKS” Taban Alanı Kat Sayısı kelimelerinin kısaltılmasından oluşan bir kelimedir. Bir yapının taban alanının, yapının yer alacağı arsa alanının ne kadarını kaplayacağı anlamına gelir. TAKS, arsa metrekaresi ile yapılacak olan inşaatın, maksimum taban alanının çarpımı ile bulunur. Maksimum taban alanı imar planı üzerinde yazan TAKS değeri olarak yazar.
Aplikasyon
Projenin yapılmaya başlaması için yapılacak olan yapının temelinin ve kolonların yerlerinin arazi üzerinde yer tespiti yapılması işlemidir.
Aplikasyon Krokisi
Aplikasyon krokisi; herhangi bir parselin aplikasyon ölçü değerleriyle parselin sınır noktalarının sabit tesisler ve kontrol noktalarına bağlı, zeminden alınmış olan röper ölçülerini göstermektedir.
Tümünü Görüntüle