TURİZM İŞLETME BELGESİ NEDİR?
Turizm alanında yatırım kararı almış ve bu yönde yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde ilerleyiş göstererek belirli bir aşamaya gelen turizm tesisleri için İŞLETMEYE GEÇİŞ AŞAMASINDA verilen bir belgedir.
İşletme belgesi talep edilen turizm tesisinin, tür ve varsa sınıfı için yönetmelikte tanımlanmış asgari niteliklere ve tüm tesisler için belirtilmiş genel nitelikler kısmındaki özelliklere uygun olarak yapılmış olması gerekmektedir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR:
BAŞVURU DİLEKÇESİ: Matbu dilekçe formu doldurulur. Dilekçe kapsamında talebin ne olduğu açıkca belirtilmelidir. Başvuruda bulunan kişinin adı, soyadı, imzası, tarih, irtibat telefonları ile yatırımın gerçekleşeceği adres bilgileri detaylı bir şekilde yazılır.
Başvuru sahibi tüzel kişilik ise; dilekçede tüzel kişiliği temsile yetkili kişi ve/veya kişilerin ad,soyad, yetkili olduklarına daire resmi belge ve kaşeler bulunmalıdır.
YATIRIM RAPORU: Yatırım ve yatırıma konu tesis ve eklentilerinin anlatıldığı raporda; yatırımın/tesisin adı, yatırımın pafta, ada ve parsel numaralarının da ayrıca belirtildiği açık adresi, mal sahibinin adı, adresi, irtibat telefonu, yatırıma ilişkin genel bilgiler, yatırımın başlama ve yatırımın tahmini tamamlanma süresi, yatırımın finansmanı ve pazarlanması, türü ve varsa sınıfı, kapasitesi, işletme ve pazarlama modeli bilgilerine yer verilir.
(KAPASİTE BİLGİLERİNDE); Yönetmelikte belirtilen tesisin türü ve sınıfı için öngörülen asgari nitelikleri sağlayacak şekilde tesiste yapılacak toplam oda ve yatak sayısı, yemek salonu, toplantı salonu ve gece klübü gibi tüm salonların metrekarteleri ve bu metrekarelerin 1,2 m2'ye bölünmesiyle hesaplanılan salon kişi ve kapasitesi, ayrıca tesiste yer alacak amerikan bar, jimnastik salonu, anfityatro, havuz gibi diğer kapalı ve açık düzenlemer yer alır.
İŞYERİ AÇMA ve ÇALIŞMA RUHSATI: Yatırım ön izin alınmasında müteakip gerekli imar plan çalışmalarının yapılmasından, planların askıya çıkartılması ve resmi olarak onaylanmasından sonraki süreçte yatırıma ait tesis ve eklentilerinin ruhsatlı ve onaylı bir şekilde inşası, bitirilmesi ve gerekli tüm asgari şartların yerine getirilmesinden sonra yatırımın bulunduğunu yerel belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması zorunluludur. (Geçici, süreli, şartlı verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatı kabul edilmemektedir.)
TİCARET SİCİL GAZETESİ ÖRNEĞİ: Belge başvurusunun tüzel kişilik adına yapılması durumunda, şirket tesciline ilişkin TİCARET SİCİL GAZETESİ başvuru evrakları içerisine eklenmelidir. Ticaret sicil gazetesinde yer alan faaliyet konuları arasında, turizm işletmeciliği faaliyetinin bulunmasına önemle dikkat edilmelidir.
İMZA SİRKÜLERİ: Belge başvurusunun tüzel kişilik adına yapılması durumunda başvuru belgeleri arasında mutlaka gerekli imza sirküleri eklenir. İmza sirküleri mutlaka noter onaylı ve tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin isimleri ile temsil yetkisinin sınırlarını en açık şekilde içerecek olmalıdır.
VERGİ LEVHASI: Turizm yatırımındaki tüm tesis ve eklentileri ile faaliyete geçmesi için gerekli resmi mükellefiyetin kurulu ve onaylı olması zorunludur.
AYRICA; YATIRIMIN TÜRÜ VE ÇEŞİDİNE GÖRE HER YATIRIM İÇİN ZORUNLU OLMAYAN AŞAĞIDAKİ BELGELERDE GEREKLİDİR.
Tatil merkezleri, eğlence merkezleri, temalı parklar ve turizm kompleksleri, golf tesisleri, kongre ve sergi merkezleri ve benzeri konularda yatırım çeşitlerinde FİKİR PROJESİ adı altında proje hazırlanır. Diğer tesis çeşitlerinde bu türde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Fikir projesi yerine AVAN PROJESİ veya UYGULAMA PROJESİ de kabul edilir. Yatırım, tesis ve eklentileri hakkında genel olarak fikir verebilecek 1/200 ölçekte düzenlenmiş fikir projesinde; tesisin konumu, yakın çevresi ile ilişkisi, mimari kitlese çözümü, mekansal ilişkileri, ve yapısal özelliklerine yer verilir.
Tarihi ve kültürel özelli,kleri sebebiyle özel belge talebinde bulunulan tesislerden KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARI KORUMA KURUL KARARI istenir.
Sağlık ve tedavi merkezleri, termal turizm tesisleri gibi sağlık odaklı özel yatırım projelerinde sağlık ve tedavi ünitelerinin Sağlık Bakanlığınca belirlenen yapı ihtiyaç programına uygun olduğunu gösterir belge istenir.
Tesisin adı, yetkili idareler tatarfından tescil edilmiş ise tescile ilişkin belge başvuru dosyasına eklenir.
Yukarıda istenilen tüm belge ve eklerinde, yatırıma konu tesis ve eklentileri için tesisin adı, adresi, pafta,ada ve parsel numarası gibi bilgilerin birbiriyle uyumlu olması gerekir.
TURİZM İŞLETMESİ VE TURİZM YATIRIMI BELGESİ BAŞVURUSU
01.06.2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca 01.09.2019 tarihinden itibaren yapılacak başvurular sadece e-Devlet üzerinden yapılacaktır.
DUYURU: Turizm İşletmesi Belgesi Başvuruları Hk. (02.05.2024)
2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 5 inci maddesi "...Yetkili idare tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren altı ay içinde Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi almaları zorunludur." amir hükmü, Kanunun Geçici 19 uncu maddesi "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş olan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan ancak, ruhsat tarihinden itibaren henüz bir yıllık turizm işletmesi belgesi alınması süresi dolmamış olan konaklama işletmelerinin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Bakanlığa başvurmaları, altı ay içerisinde de turizm işletmesi belgesi alması zorunludur. Üç ay içerisinde başvuruda bulunmayan veya altı ay içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama işletmeleri faaliyette bulunamaz. Bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilir ve faaliyetlerine son verilir." amir hükmü, gereği Bakanlığımızca işlemler yürütülmektedir.
(DAHA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN LÜTFEN BİZİ ARAYINIZ.)